Hoe kies ik een deurhekje of traphekje?


Een veiligheidshek, ook wel traphekje genoemd, is een hek dat bij de trap of in de deuropening (deurhekjes) kan worden geplaatst. Op deze manier vermijd je dat je kindje de trap niet  kan opklimmen of, slechter nog, er vanaf kan vallen. Een deurhekje vermijdt dat je kleine uk ongezien naar buiten kan.

Bekijk onze veiligheidshekjes

Welke soorten hekjes zijn er?

Wij maken een onderscheid tussen 2 soorten veiligheidshekjes al naargelang de montage: veiligheidshekjes die tussen de muren of rond de spijlen van de trap worden geklemd en veiligheidshekjes die in de muur worden geboord.

Veiligheidshekjes die tussen de muur worden geklemd

Eigenlijk bestaan deze uit een gesloten u-vomig frame dat wordt geklemd, links en rechts, boven en onder, met daarin een draaiende deur.

Het voordeel van deze hekjes is dat je dus helemaal niet in de muren hoeft te boren.

Vermits de hekjes ook onderaan worden geklemd, brengt dit frame anderzijds met zich mee dat je steeds een “drempel” (de basis van de u-vorm) hebt waarover je dient heen te stappen bij het openen van de deur. Dit verhoogt de kans op struikelen.

Daarnaast is het deurtje smaller dan bij de veiligheidshekjes die in de muur worden geboord.

Bovendien wordt bij een klemhek met meer dan 2 verlengdelen toch eerder vastschroeven aangeraden om de veiligheid voldoende te garanderen.

Veiligheidshekjes die in de muur worden geboord

Deze veiligheidshekjes moet je in de muur boren om ze aan beide zijden te bevestigen en om de deur veilig te vergrendelen. Een belangrijk aandachtspuntje bij deze hekjes is dan ook het vergrendel- of sluitsysteem.

Dit moet eenvoudig met een hand te openen en te sluiten zijn zodat je dit makkelijk kan bedienen met bijvoorbeeld je kindje op de arm of boodschappen in de hand. Anderzijds moet het voor je kleine ukje lastig genoeg opdat hij of zij het deurhekje niet zelfstandig zou kunnen openen.


Rolhekjes die in de muur worden geboord

Dit traphekje bestaat uit een doek die wordt opgerold in een van de stijlen die in de muur wordt geboord en is met name een esthetischer oplossing daar het doek van het deurhekje volledig in de stijl verdwijnt wanneer het hekje wordt opgerold. Om het hekje te sluiten wordt het doek uitgerold en aan de sluithaken bevestigd, zodat alles strak komt te staan en de doorgang efficiënt wordt versperd.

Dit traphekje heeft daarom dus geen drempel waar je overheen moet stappen. Geen drempel betekent ook geen struikelgevaar. Deze trapbeveiliging kan gemonteerd worden in de deur- of trapopening, of aan de muur vóór de deur- of trapopening. Rolhekjes overbruggen ook een langere lengte (gemiddeld tot 120 cm), in vergelijking met andere types van veiligheidshekjes.


Waar moet je op letten bij de aanschaf van veiligheidshekjes?

Welke afstand dien je te overbruggen?

Het juiste deur- of traphekje kiezen is lastig genoeg, we raden je aan om eerst naar de breedte te kijken die je moet overbruggen. Het is daarom handig om vooraf op te meten hoe breed het trap- of deurhekje moet zijn. Let goed op het onderscheid tussen de maximale standaard breedte en de breedte met gebruik van verlengdelen.

Heb ik verlengdelen nodig?

Afhankelijk van de breedte van de opening zal je wellicht verlengdelen nodig hebben. Verlengdelen zijn ook los verkrijgbaar. Om de stabiliteit te garanderen, mag je een veiligheidshekje verlengen met maximaal 2 verlengdelen.

Hoe lang kan je dit gebruiken?

Er is geen minimum leeftijd verbonden aan het gebruik van veiligheidshekken. In principe kan je veiligheidshekken het beste plaatsen van zodra je kindje zich zelfstandig kan voortbewegen. De maximum leeftijd is echter wel belangrijk. Vaak kan je kind na een maand of 24 over een standaard veiligheidshekje klimmen. Bekijk dan of de veiligheidshekken nog gebruikt kunnen worden. Als je kind veilig de trap op en neer kan lopen zijn de veiligheidshekken niet meer nodig.

Welk hekje past in mijn interieur?

De juiste afmeting en type gekozen? Dan kan je gaan kijken wat er best bij je inrichting past.


Waar plaats ik het veiligheidshekje?

De plaatsing van een traphek is van fundamenteel belang voor de veiligheid van uw kind. Er blijkt dat 75% van de ouders geen traphek plaatsen in huis. Dit is behoorlijk schokkend als je bedenkt hoe gevaarlijk het is als kinderen van de trap komen zonder traphek. Er belandt een schrikbarend groot aantal kinderen tussen de 0 en 4 in het ziekenhuis vanwege ongelukken die voorkomen konden worden door een traphekje. Daarnaast wordt er geadviseerd een traphek boven en onder aan de trap te plaatsen.


Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang als eerste alle nieuwtjes!